We zijn HIER!

<< Vorige

Bier van Ciney, blond of donker

Bier van Ciney, blond of donker


5590   Ciney

Toevoegen aan mijn

Type activiteit: Ambachtelijke bieren

Het bier van Ciney door de geschiedenis

In 1450, telde de Stad Ciney slechts twee solderingen: Jacques, de soldering, zoon van Colar en Lomab, de burgemeester van Ciney, die aan "Stabat" worden geplaatst (Plaats van de jagers ardennais) die zijn brouwerij in bonbonnier had.
In 1538, telde men meer dan tien ervan en zij verkochten heel wijn, van cervoise en miée (mede), behalve het bier dat zij vervaardigden.
In 1869, telde de stad 3000 inwoners en 150 debiet van dranken.
Deze informatie had aan niet gebrek om in de pers weg te gaan aangezien in 1903, een journalist Ciney zoals de meest omgekochte stad België aanhaalde. Immers waren er 231 cabaretiers en herbergiers voor een bevolking van nauwelijks 4867 inwoners. Evenwel kon dat verklaard worden als men het aantal dagen bezet door de jaarbeurzen telde. Immers waren er 20 jaarbeurzen per jaar en elk onder hen duurde op rij vijf tot zes dagen. Hij was dus nodig waar van onderbrengen, voeden en vooral de dorst naar al deze bezoekers afsluiten. Aan het begin van de 20ste eeuw, waarborgden 5 solderingen het debiet van dranken: Mahoux, Heilig-Joseph, Saint-Roch, Heilig-Elooi en Saint-Gilles.
De vervaardiging van het bier is geen groot geheim, zij wordt vanaf ontkiemde gerst vervaardigd, die in havergort wordt veranderd om moût te worden waaraan men de hop toevoegt om de smaak en het aroma te geven. Men voegt er vervolgens de gist, de suiker en de alkohol toe.
Op 23 juni 1978 van de pomp, in de instelling „Rubens“ (huidige T3), Plaats Monseu aan Ciney weg, ging het Cuvée van Ciney. Het is de brouwerij Methode, die werd geplaatst op Ciney, die dit plaatselijke bier in de handel heeft gebracht. Aan de oorsprong, bestond Ciney slechts in bruin en zijn enige conditionering was het vat van 30L. Dit bier werd als een speciaal bier, van categorie S, en dus van soort "Abdijbie" beschouwd.
In 1980 breidt uit de brouwerij zich en aan Bruin gespierd, voegt men hem blond toe sterk. Later zal een bier Ciney Speciaal 10 ontstaan maar riep zijn productie zal tegengehouden worden. Tegen halverwege de jaren '80, proberen deze bieren van klasse om zich meer nog van de andere bieren te onderscheiden, door de naam "Ciney" voortaan te hijsen in plaats van "Cuvée van Ciney". Bovendien is de term "Cuvée" een termijn die wanneer hij wordt verenigd met een bier in België wordt neergezet. De naam van het bier werd aldus veranderd.

Het bier van Ciney bestaat in donker en blond (7°). Het is te koop overal.

Bezoek op afspraak