We zijn HIER!

De Dorpen van Ciney

Ciney

Historisch was Ciney een romeinse halte op de weg naar Keulen, "une Bonne Ville"onder het prinselijk bewind en later de zetel van het gerechtshof en het bestuur van de heerlijkheid. Ze speelde onder andere de rol als Hoofdplaats ten opzichte van 32 rechtbanken die het gevangenschap van de Condroz uitmaakte. Daardoor genoot ze wellicht het trieste privilege geplunderd te worden tijdens de "Guerre de la Vache" ( koe-oorlog) in 1272. Doch, ondanks haar zeer oude geschiedenis, heeft Ciney bitterweinig overblijfselen bewaard uit haar verleden.

Breng een bezoek aan de Collegiale kerk Saint-Nicolas (17e eeuw), opgetrokken op de site van verschillende voorgangers die allemaal verwoest werden, te beginnen in de 12e eeuw, maar die telkens opnieuw werden gebouwd. De crypte en de romaanse toren dateren uit de 11e eeuw, de doopvont uit de 12e eeuw. Op de Grand-Place, die Cour Monseu (Monseigneur), heette in de tijd dat Ciney deel uitmaakte van het Prinsdom Luik, werden tot 1956 befaamde beestenmarkten gehouden.
??

Bewonder er tijdens uw rondwandeling ook de muziekkiosk, een van de mooiste van België. Hij werd in 1996 gerestaureerd, ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag. Ook opmerkelijk zijn het Kasteel van Saint-Roch (1900) in het gemeentepark, dat onderdak biedt aan het Muziekconservatorium en het Jeugdhuis, en het oude Karmelietenklooster uit de 17e eeuw.

Leignon

??

De Place de Leignon is typisch voor de lokale architectuur. Iets verder wordt het dorp gedomineerd door het sprookjesachtige Kasteel van Leignon, dat ook het kasteel van de 1000 ramen wordt genoemd. In werkelijkheid zijn het er 'maar '365 ! Het is een kopie van het kasteel van Ludwig van Beieren uit het einde van de 19e eeuw en het getuigt van de voorkeur van de architecten uit die tijd voor middeleeuwse constructies : torens, trapgevels, deuren en ramen langs alle kanten, spiraalmotieven... De kapel van Corbion is een bezoekje waard. Ze werd gebouwd in 1625 en opgedragen aan "de Maagd van de zeven pijnen". Het is een mooi gebouwtje in kalksteen en blauwe steen, zonder ramen.

In Chapois mag u het schitterende Dominale Natuurreservaat Marie Mouchon niet missen, het is een uitzonderlijk gebied.

Pessoux

Het Kasteel van Jannée werd gebouwd in de 17e en de 19e eeuw, op de ruïnes van een donjon uit de 12e eeuw. Het verrijst fier aan de rand van een vijver, te midden van een prachtig park van 15 ha. Het kasteel is al bijna 4 eeuwen bewoond door de familie Woot de Trixhe.

Haversin

Het Kasteel en de kasteelhoeve van Haversin werd in 1669 gebouwd door baron de Waha. Het is deels omringd door een vijver die gevoed wordt door de Molinia, die ontspringt op het landgoed. Rechtover het kasteel merkt u een prachtige boerderij in vakwerk en baksteen uit de jaren 1880. In Serinchamps, is het kasteel (19e eeuw) een groot gebouw in baksteen, geflankeerd door vier vierkante torens en donjons met machicoulis.

Chevetogne

Het dorp mag uitpakken met een Provinciaal Domein van meer dan 500 ha, dat voorbehouden is voor toerisme en sport, maar ook met een benedictijnenklooster waar men sinds 1939 de Orthodoxe riten aanhangt. De Byzantijnse kerk, opgetrokken in 1957, is het hele jaar open. Het is de grootste van West-Europa. Ook de Latijnse kerk, het Oecumenisch Centrum en de Bibliotheek (150.000 volumes) zijn toegankelijk...

www.monasterechevetogne.com

Conneux

Het dorpje Conneux heeft samen met de gehuchten Conjoux en Reux een rijk natuurlijk en bouwkundig erfgoed : opmerkelijke bomen, kasteelboerderijen gebouwd met kalksteenblokken, vakwerkhuizen en een hele reeks kerken en kapellen die getuigen van een devotie die ooit zeer intens was in deze streek. Neem ook een kijkje bij de achttien grotten van Conjoux. Het zijn artificiële grotten die in 1890 gebouwd werden op initiatief van pastoor Elisée Laloux, na zijn terugkeer van een bedevaart naar Lourdes. Tot 1930 bezochten elk jaar ongeveer 30.000 pelgrims deze mystieke plek. Niet ver daar vandaan ligt het geboortehuis van Gaston Compère, dichter, novellist, dramaturg, componist en getalenteerd romanschrijver (overleden in 2008). Het Kasteel van Conjoux (19e eeuw), een massief en indrukwekkend gebouw, was ooit de zetel van een heerlijkheid en een van de 32 "hauteurs" (heerlijkheden) van de "Mairie de Ciney". Het Kasteel van Reux van zijn kant, stamt uit 1909 en ligt in een prachtig park. Het torent fier uit boven het omliggende platteland.

Achène

Twee beschermde gebouwen maken deel uit van het bouwkundig erfgoed van de Condroz. Om te beginnen is er de Saint-Clémentkerk, van romaanse oorsprong (12e eeuw) met een groot vijfdelig koor (16e eeuw) en een elegante klokkentoren met een barok bolvormig torendak in leisteen. En dan is er nog de Boerderij van Pret : een mooi voorbeeld van een regionaal plattelandsgebouw. In vroegere tijden verbond een onderaardse gang de boerderij met de nabijgelegen kerk.

??

Sovet

Sovet nestelde zich aan de Bocq die door de hele gemeente stroomt. Het langgerekte dorp is uitsluitend gewijd aan landbouw en de kalkbodem is zeer vruchtbaar. Men ontdekt er mooie vierkantshoeves van het Condroz-type en een kasteel, een traditionele woning van een eigenaar van een ijzersmelterij. Nog een mooi gebouw is de Boerderij van la Basse-Sovet, beneden in het dorp.

Braibant

Braibant is gescheiden van het gehucht Halloy door de Bocq en de Haljoux. In de middeleeuwen was Braibant een zeer bescheiden gehucht met enkele huizen en boerderijen, terwijl Halloy een belangrijk feodaal domein was. Halloy onderging tal van aanvallen en werd verschillende keren vernield, onder meer tijdens de zogenaamde "Oorlog van de Koe" (Guerre de la Vache, 13e eeuw). Stée en Mont behoorden dan weer tot de "Mairie de Ciney".

Het Kasteel van Halloy bevindt zich aan de oever van de Bocq en is omringd door een mooi domein van 11 ha. Het was een van de favoriete residenties van de Prins-bisschoppen van Luik. Het was ook de laatste woonplaats van Jean-Baptiste d'Omalius d'Halloy, een bekend wetenschapper, grondlegger van de Belgische geologie, gouverneur van de provincie Namen (1815-1830), lid van de Raad van State en senator.

Het prachtige 18e-eeuwse gebouw in classicistische stijl is beschermd. Het werd opgetrokken met kalksteenblokken en heeft een schitterend binnenplein. De Boerderij Frippiat ten slotte, is een grote vierkantshoeve in de typische stijl van de Condroz.