We zijn HIER!

De Dorpen van Gesves

Mozet

Mozet maakt deel uit van de 24 'Mooiste Dorpen van Wallonië' en mag uitpakken met enkele van de meest bijzondere monumenten van de fusiegemeente, zoals de Tour de Royer, die zich vastklampt aan de gevel van een grote boerderij uit 1614. Op een fikse steenworp van het dorpscentrum toont het gehucht Mont Sainte-Marie de resten van een oude kerk, waaronder de versterkte romaanse toren uit de 11e eeuw en het gotische koor uit de 16e eeuw. Aan de samenvloeiing van de Strouvia en de Samson, liggen de Grotten van Goyet, een van de belangrijkste prehistorische sites van Europa, waar de Neanderthaler en de Cro-Magnon mens hebben geleefd.

Haltinne

In Haltinne komt de wandelaar onder de indruk van het prachtige kasteel uit de 17e eeuw, een groot vierkant gebouw omgeven door een slotgracht. Het ligt in een park waarvan de ingang een bijzonder hek in gietijzer heeft, dat aanvankelijk voorzien was voor Koning Leopold II, voor het koninklijk domein van Ciergnon. De kerk van Notre-Dame du Mont Carmel, gebouwd in romaanse Maasstijl, verrijst op een rots die neerkijkt op het gehucht Strud. Het is een van de oudste kerken van de Condroz namurois.

Faulx-les-Tombes

Wanneer u de loop van de Samson volgt, ontdekt u ter hoogte van het dorp Faulx-Les Tombes, twee niet te missen elementen van het bouwkundig erfgoed van de gemeente: de torens van het kasteel van Faulx, die lijken weggelopen uit de feeërieke wereld van de sprookjes van Perrault en iets verder stroomopwaarts, de resten van de oude abdij van Grandpré, waaronder de classicistische poort en de oude molen. Een andere bouwkundige bezienswaardigheid is de Saint-Josephkerk, een realisatie in neoromaanse & byzantijnse stijl van de beroemde architect Henri Beyaert (1823-1894), een van de leermeesters van Victor Horta.

Gesves

Wanneer u in Gesves wandelt in het historische centrum van het dorp, ontdekt u het zeer mooie kasteel, een oude burcht die volledig verbouwd werd tot 1870, en zijn middeleeuwse donjon die zichtbaar is aan de rand van het park.

Sorée

Sorée strekt zich uit op het landbouwplateau van de Condroz. Het is een charmant dorpje met gebouwen die typisch zijn voor de streek. Het kende vorige eeuw een voorspoedige tijd dankzij de exploitatie van de styromolm ondergrond.