We zijn HIER!

De Dorpen van Hamois

Gemeente Hamois

Hamois is een land van water, kastelen en grote boerderijen en kent nog een belangrijke landbouwactiviteit. De buitengewone verscheidenheid van de sites, de weerspiegeling van een uitzonderlijk plattelandserfgoed, kan men ontdekken tijdens de wandelingen die voorgesteld worden door het Office du Tourisme et de la Culture.

Hamois

"Zoals tal van dorpen in de Condroz, volgt Hamois bijna volledig de loop van de rivier die de tuinen van de stationswijk doorkruist en verderop verdwijnt tussen de weiden. De overweg van Hubinne was als een grenspost... daar kwam men het gehucht binnen : het oude Hamois. De Bocq, die ontsnapt uit Scy en de vijvers van Achet, voedde er de molen die tegen het oude kasteeltje van de heren aanleunt. Daar, op een kleine rotshoogte en omringd door eeuwenoude bomen, kijkt de romaanse kapel van Sainte-Agathe uit op de enige straat die naar het plateau loopt."(R. Delieu)

??
??

Vermeldenswaard zijn het Kasteel van Buresse (1822) en het Kasteel Pickeim (1905). Op het gebied van religieuze gebouwen is er de Saint-Pierrekerk (18e eeuw) en de kapel van Saint-Agathe d'Hubinne, die al vermeld werd in 1161 en die samen met de gebouwen van een aanpalende boerderij een mooi architecturaal geheel vormt. De kapel verdient zeker een bezoek. De molen, de Moulin du bout d'Hubinne, ligt aan het water van de Bocq en dateert uit de 19e eeuw.

Emptinne

Op een ruime steenworp van de Chaussée de Liège, verschijnt het Kasteel van Fontaine (1768) als een lang gebouw met driehoekige frontons, versierd met de wapens van de familie Montpellier-Pierpont. Men ziet er de kasteelboerderij en de oude feodale burcht, die zijn torens, kruisvensters en geleiders van de oude ophaalbrug heeft behouden (1626).

De Boerderij en het Kasteel van Emptinne, eigendom van de familie Emsens de Mévius, is te zien op de Chaussée de Marche. De geschiedenis van het Postrelais begint al voor het jaar 1212 maar het kende zijn hoogtepunt pas in de 17e en 18e eeuw. Het Kasteel van Champion is opgetrokken in zandsteen en blauwe steen ; de paardenstallen dateren uit de 17e eeuw maar werden in de 19e eeuw verbouwd.

Schaltin

In de schaduw van de klokkentoren van de Saint-Remaclekerk klopt het hart van dit kastelendorp. Het Kasteel van Schaltin koestert zich in de vallei van de Saint-Remaclebeek die vroeger de slotgracht van water voorzag. Het bestaat uit het oude kasteel (16e eeuw) waar men nog de geleiders ziet van de ophaalbrug, de hoge muren en de twee ronde peperbustorens, en dat paalt aan een boerderij in zandsteen en blauwe steen (19de eeuw), en het nieuwe kasteel (zichtbaar van op de weg), gebouwd in "pierre d'avoine". De laatste kasteelheren waren de barons de Rosée, maar sinds 1943 bevindt zich hier de zetel van het Institut de Schaltin.??

Natoye

Wanneer men het toeristisch circuit van de Haut-Bocq volgt, ontdekt men de kastelen van Mouffrin en Skeuvre. Voor de anekdote : het Kasteel van Skeuvre werd onsterfelijk gemaakt door tekenaar Franquin in een stripverhaal (Robbedoes) onder de naam van "kasteel van Champignac". Tussen de parels van het erfgoed vinden we ook het Kasteel van Francesse, de "Ferme du Bâtiment", of anders gezegd het voormalige kasteel van Natoye (1720) dat de allures van een versterking heeft, en de kerk van L'Assomption de la Vierge die oprijst in het oude dorp.

Achet

Achet herbergt heel wat bouwkundige schatten die grotendeels dateren uit de 19e eeuw. Zoals het kasteeltje van Achet in het dorpscentrum, de boskapel van Saint-Paul en de oude kalkovens (Fontaine Saint-Jean). En dan zijn er nog de overblijfselen van de middeleeuwse burcht en de Molen en ijzersmelterij van Achet.

Mohiville

Het bucolische Kasteel van Ry was sinds 1550 eigendom van de familie "de Maillen" en nadien vande familie "d'Aspremont Lynden". De vallei met de rustige wateren van de vijvers en de nabijgelegen bron van de Ry maken deze plek uitzonderlijk. Een speciale vermelding verdient de Molen van Scoville (er zou op deze plaats al een molen gestaan hebben in de Romeinse tijd), de gerenoveerde openbare wasplaats en de beschermde Saint-Pierrekerk.

Scy

Scy is een dorp met een ouderwetse charme, dat zich koestert aan de bronnen van de Bocq. Het is trots op zijn Kasteel van Sans Souci (zichtbaar van op de weg) met zijn prachtig bomenpark. Breng ook een bezoek aan de St-Martinkerk (19e eeuw), de mooie huizen in kalksteen en het vakwerkhuis "La Maison rose", een restant van vroegere tijden.