We zijn HIER!

De Dorpen van Ohey

De gemeente Ohey heeft een bouwkundig, natuurlijk en landschapserfgoed dat elementen bevat die heel kenmerkend zijn voor de Condroz: tal van oude landbouwgebouwen, traditionele woningen in lokale natuursteen, kasteelhoeves, kastelen, kapellen en waterputten, verspreid over heuvelruggen en valleien.

Jallet

Te midden van een mooie natuur ontdekt de bezoeker het Kasteel van Hodoumont, een architecturaal juweel dat opgenomen is op de lijst van uitzonderlijk erfgoed. De herenwoning en de versterkte boerderij, vroeger omgeven door grachten, zijn uitgebouwd rond een machtige middeleeuwse donjon. Het prachtige kasteelpark wordt opgefleurd door een vijver, mooie lanen met lindes, beuken en een laan met haagbeuken.

Goesnes

Goesnes was in 1274 het startpunt van ‘la Guerre de la vache' (de oorlog van de koe) die lange tijd dood en vernieling zaaide in de Condroz, Het dorp is de oude zetel van de heerlijkheid Poilvache. Tijdens uw wandeling ontdekt u de schandpaal in kalksteen onder een opmerkelijke iep en er rechtover de Ferme du Perron en de castrale kapel gewijd aan Saint-Pierre. Ga nadien naar Baya en bewonder de Kasteelhoeve, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed.

Evelette

Verken het kleine centrum van Evelette met zijn typische huizen in zandsteen en kalksteen. Trek daarna naar de gehuchten Eve, Libois en Tahier en ontdek de boerderij en de toren van Eve, de Saint-Hubertkapel van Libois, de Kasteelhoeve, de boerderij van l'Avouerie, de Kasteelhoeve van Tahier en de Saint-Servaiskapel.

Haillot

Haillot, zijn opmerkelijke linde en zijn raadselachtige monolieten die getuigen van de aanwezigheid van de prehistorische mens... De Saint-Mortkapel werd opgetrokken op de Coussin Saint-Mort, een monoliet die deels zichtbaar is onder het koor. Niet ver daar vandaan bevindt zich de Pierre du Diable (de duivelssteen) een neolithische menhir die dateert uit de 3e of 2e eeuw voor Christus.