We zijn HIER!

De Dorpen van Somme-Leuze

Geneente Somme-Leuze

Deze streek van de Famenne, waar het landschap getekend is door bossen en weiden, leent zich zeer goed voor wandelingen op het platteland.

Somme-Leuze

Het dorp wordt doorkruist door de Somme, een bucolische beek. Somme-Leuze telt verschillende gehuchten die ontstaan zijn in de woelige tijden van de feodaliteit. Zo maakte Somme deel uit van het domein van het Saint-Lambert kapittel in Luik, terwijl Leuze na de kruistochten toegewezen was aan de Orde van de tempeliers. En dan is er nog Somal waar we een beschermde kasteelhoeve ontdekken en een kasteeltje dat zou gebouwd zijn in de 16e eeuw.

??

Iets verder, en ook al beschermd, verrijst de kapel van Saint-Roch, opgetrokken in kalksteenblokken.

Baillonville

In Baillonville, langs de N63, bevinden zich de gemeentelijke diensten van Somme-Leuze. Het huidige dorp is het resultaat van de fusie tussen Rabozée et de Baillonville. Het is goed bekend bij historici vanwege zijn kasteel. Het Kasteel van Baillonville maakt samen met de Saint-Hubertkerk deel uit van het Monumenten Erfgoed van België. De schilderachtige wegen en het bos van Baillonville hebben dan weer een esthetisch, geografisch en botanisch belang.

Heure

??

Heure en zijn gehucht Moressée bieden een mooie waaier toeristische attracties en plaatsen om zich te ontspannen. Wij denken daarbij aan boerengolf, minigolf, het Natuurreservaat van Jalna, de tuin van de vergeten groenten en de vele wandelpaden. Twee toeristische diensten, het Syndicat d'Initiative van de gemeente en het Maison du Tourisme Condroz-Famenne, bevinden zich in het centrum van het dorp. Op het gebied van geschiedenis moet u weten dat Heure achtereenvolgens toebehoorde aan keizer Lodewijk de Duitser en daarna aan het klooster van Waulsort. Op het grondgebied werden toen mijnen ontgonnen (schist, lood, ijzer). De vierkante toren van de Notre-Damekerk (1611) is een beschermd monument. De pastorie wordt ook vermeld in de inventaris van het Monumenten Erfgoed van België.

Nettinne

Het mooie dorp Nettine met zijn typische plattelandsarchitectuur strekt zich uit op een zwakke helling langs de Heure.

Het mooie dorp Nettine met zijn typische plattelandsarchitectuur strekt zich uit op een zwakke helling langs de Heure. Op de hoogte ontdekt men de kerk in natuursteen die beschermd is sinds 1980. Wist u dat Nettinne overblijfselen bezit van een belangrijke Gallische versterking ?
Ze zou als toevluchtsoord hebben gediend voor Ambiorix en was een van de knooppunten van de weerstand van de Eburonen tegen de legioenen van Caesar !

??

Sinsin

In het residentiële maar landelijke Sinsin telt men enkele karstgebieden met holtes in de bodem zoals het "Trou du renard" en het "Trou de la louve" (het vossenhol en het wolvinnenhol).

Hogne

??

Voor de fusies van de gemeentes was Hogne zeer schaars bevolkt. Het dorp wordt in twee gesneden door de N4 en de plaatselijke afslagen van de rijksweg veranderen de situatie in het dorp. In 1983 werd bovendien ook nog het kasteel afgebroken. Men vindt er niettemin naast een kapel enkele mooi gerestaureerde gebouwen zoals de oude Abdijhoeve en een boerderij in vakwerk uit de 18e eeuw (in de Rue de Serinchamps).

Waillet

Het kleinste dorpje van de gemeente ligt aan de Ourgnette en telt zeven straten. Volgens bepaalde geschriften (1) betekent de naam "het huis van Waillia'. Het economische leven in dit onooglijk dorpje aan de rand van de provincie Luxemburg, staat vooral in het teken van landbouw en bosbouw.

Noiseux

Het dorp Noiseux heeft een belangrijke toeristische troef : de Ourthe. De streek rond de rivier is van groot biologisch en ecologisch belang. Ze omvat het gebied van de vallei van de Ourthe en de vallei van de l ‘Eau d ‘Heure, samen met de hellingen langs de weg Noiseux- Monteuville. Deze streek is niet enkel bijzonder vanwege de organismen die langs de oevers leven, de fauna en de flora zoals de vele paddenstoelen en het wild, maar ook vanwege haar schoonheid en haar bossen.

image14899

Bonsin

Terwijl de meeste dorpen van Somme-Leuze tot de Famenne horen, ligt het dorp Bonsin op de grens van de Condroz en de Famenne. Dat heeft tot gevolg dat hier meer boerderijen zijn. Bonsin ligt vlakbij de provincie Luik en is ontstaan op het hoogste punt van een plateau, waar men een buitengewoon uitzicht heeft op de hele streek.

Chardeneux

Als we de afdrukken van het verleden even terzijde laten, dan zien we een zeer levendig en overigens zeer gastvrij dorp. Chardeneux mag zich een van de 24 (en het eerste) noemen van de "Mooiste Dorpen van Wallonië". Het staat bekend voor zijn natuurlijk en bouwkundig erfgoed. Breng vooral een bezoek aan het kerkje, omringd met een afgesloten begraafplaats. Het is een mooi romaans gebouw (eind 11e of begin 12e eeuw) dat fier uitkijkt op de weiden van de ri des Avées.

"Het samengeklitte dorp lijkt zich vast te klampen aan de zuidhelling van een heuvel die zachtjes afdaalt naar de vochtige weiden rond een beek. Het is een mooi voorbeeld van typische Condroz-architectuur uit de 18e en 19e eeuw en vormt een harmonieus geheel, dat extra in de verf wordt gezet door verbouwingen die perfect aansluiten bij de traditionele bouwstijl. De grijze en zwarte tinten van de kalksteen en de leisteen overheersen in het straatbeeld dat getekend wordt door bijgebouwen en dat zijn landelijk karakter wist te bewaren.".

Het hele jaar worden er circuits Natuur, Smaken en Erfgoed georganiseerd die bezoekers toelaten de lokale rijkdommen te ontdekken, terwijl wandelplezier gekoppeld wordt aan smaakgenoegens.

www.beauxvillages.be - infobeauxvillages.be

De inwoners hebben zich gegroepeerd in de vzw "Chardeneux" die het behoud en de promotie van het culturele erfgoed van het dorp als doel heeft.

Vzw Chardeneux
Rue de Chardeneux 26 - 5377 Chardeneux
Marc Breda - G. +32(0)476/36.44.07
Li Bèrôdi - Comptoir du Pays
Maaltijden mogelijk op reservering.
??