Ons Erfgoed

De essentie

Assesse

Dorpen van de entiteit Assesse/ Courrière/ Crupet/ Florée/ Maillen/ Sart-Bernard/ Sorinne-la-Longue

Assesse

Assesse is een typisch Condruzisch dorp in het centrum waarvan prachtige kalkstenen gebouwen uit de 18e en 19e eeuw staan. Het is het economische en administratieve centrum van de gemeente, waar banken, verschillende winkels, het gemeentehuis en de ambachtelijke zone van Fagne gevestigd zijn.
Het gehucht Mianoye herbergt een geklasseerde kapel in barokstijl uit 1731.

Courrière

Courrière bestaat uit twee delen, gescheiden door de Nationale 4.

Trieu-Courrière, ooit een eenvoudig gehucht, ontwikkelde zich na de oprichting van de spoorweg en het station, totdat het het belangrijkste deel van het dorp werd, vrij modern en residentieel. U kunt het didactische bos (dat momenteel wordt gerenoveerd) ontdekken met zijn vrij toegankelijke barbecueplaats, zijn bewegwijzerde wandeling en zijn VITA-pad.

Petit-Courrière is het historische hart van Courrière, met zijn oudere uiterlijk, met zijn kasteel (17e eeuwse heerlijkheid, eigendom van de Scouts) en zijn kerk Saint-Quentin (18e eeuw), die deel uitmaken van een volledig geklasseerd gebied.

Crupet

Crupet, met het label “Een van de mooiste dorpen van Wallonië“, staat bekend om zijn middeleeuwse vestingwoning (13e eeuws). De kunstmatige grot gewijd aan de heilige Antonius van Padua is ook beroemd, vooral om zijn indrukwekkende duivelsbeeld. Het werd in 1903 gebouwd door de inwoners onder leiding van pater Gérard.
De kerk van Saint-Martin, de lindeboom, de grot en de oude pastorie (VVV) vormen een opmerkelijke geklasseerde site. Tot slot zijn de straten omzoomd met typische huizen uit de 18e en 19e eeuw, waarvan sommige oude molens zijn, waarbij het dorp wordt doorkruist door verschillende beekjes.

Maillen

De oorsprong van Maillen is zeer oud, aangezien er overblijfselen van Romeinse villa’s zijn ontdekt.
Het dorp onderscheidt zich door zijn gehuchten die rijk zijn aan erfgoed. Ivoy heeft een geklasseerde Romaanse kerk (Saint-Martin) en opmerkelijke oude boerderijen. De kasteelboerderij van Arche is een groot vestingcomplex uit het begin van de 17e eeuw. In Ronchinne wrijven twee kastelen uit zeer verschillende periodes de schouders op. De oudste dateert uit de 12e eeuw, terwijl de meest recente, die nu is omgebouwd tot een hotel, in 1894 werd gebouwd en vooral werd bewoond door Clementine Napoleon, de dochter van koning Leopold II. Het wordt verfraaid door een groot park, ontworpen door J. Buyssens, een beroemde Belgische landschapsarchitect.

CINEY

Dorpen van de entiteit Achêne, Braibant, Chevetogne, Ciney, Conneux, Haversin, Leignon, Pessoux, Sovet.

Ciney

Het beeld van Ciney is in de eerste plaats de klokkentoren van de collegiale kerk . Een emblematische figuur die
leed aan de storm in juli 2010, ook vereeuwigd op bierflessen en glazen
die de naam van de gelijknamige stad draagt. Tegenwoordig de hoofdstad van Condroz, het heeft een reputatie
die ver buiten zijn grenzen is gegaan.
Ondanks zijn zeer oude geschiedenis heeft Ciney heel weinig overblijfselen uit zijn verleden bewaard.
Bekijk de Saint-Nicolas-kerk (17e eeuw), gebouwd op de plaats van verschillende heiligdommen die herhaaldelijk uit de 12e eeuw werden verwoest en telkens opnieuw werden gebouwd! De crypte en de romaanse toren zijn uit de 11e eeuw, het doopvont uit de 12e eeuw. Op het hoofdplein, vroeger Cour Monseu genoemd toen Ciney deel uitmaakte van het Prinsdom Luik, werden de beroemde veemarkten gehouden tot 1956.
Bewonder in een ander register de muziekkiosk , een van de mooiste in België,
gerestaureerd in 1996 ter gelegenheid van zijn eeuwfeest.
Even opmerkelijk is het Château Saint-Roch (1900) in het stadspark, dat het conservatorium van Musique en het Maison des Jeunes herbergt.

Chevetogne

Het dorp heeft een Provinciaal Domein van bijna 600 ha gereserveerd voor vrijetijdsactiviteiten. Het park biedt de
mogelijkheid om meer dan tien thematuinen te ontdekken. De tuinmannen van het landgoed hebben prachtige tuinen aangelegd waar enkele van de wonderen van ons wereldplantenerfgoed op één plek zijn samengebracht. Langs een wandeling van nauwelijks 2 km, meer dan veertig soorten rhododendrons en azalea’s, honderden geneeskrachtige en aromatische planten, honderd jaar oude sequoia’s en andere even opmerkelijke soorten betoveren, bewegen en maken indruk op de wandelaar. Meer info op: www.domainedechevetogne.be

Het dorp heeft ook een benedictijnenklooster dat sinds 1939 is omgebouwd tot de orthodoxe rite. De Byzantijnse kerk, gebouwd in 1957 en het hele jaar door geopend, is de grootste van West-Europa; ook de Latijnse kerk en het Oecumenisch Centrum zijn toegankelijk. Meer info: www.monasterechevetogne.com

GESVES

Dorpen van de entiteit: Faulx-les-Tombes, Gesves, Haltinne, Mozet, Sorée.

Mozet

is een van de 30 “Mooiste Dorpen van Wallonië” en telt als zodanig enkele van de meest opmerkelijke monumenten van het geheel, zoals La Tour de Royer, gelegen aan de gevel van een uitgestrekte
boerderij en gedateerd 1614. Op korte afstand van het dorpscentrum, het kleine gehucht Mont
Sainte-Marie
, verbergt de overblijfselen van een oude kerk met zijn 11e eeuwse versterkte romaanse toren en 16e eeuwse gotische koor. Aan de samenvloeiing van de Strouvia en Samson rivieren, vertegenwoordigen de grotten van Goyet een van de belangrijkste prehistorische plaatsen in Europa waar de Neanderthaler en de Cro-Magnon mens leefden.

Haltinne

De wandelaar zal zich verbazen over het prachtige 17e eeuwse kasteel, een uitgestrekte vierhoek omgeven
door een gracht, waarvan de ingang van het park een opmerkelijke smeedijzeren poort heeft, oorspronkelijk gepland door koning Leopold II voor het koninklijk domein van Ciergnon. De Notre-Dame du Mont Carmel, gekampeerd op een rotsachtige uitloper met uitzicht op het gehucht Strud, in Romaanse Mosaanse stijl, is één van de oudste kerken in de Namense Condroz.

Faulx-Les Tombes

Volg de loop van de Samson en ontdek in de buurt van het dorp Faulx-Les Tombes twee essentiële elementen van het gebouwde erfgoed van het geheel: de torens van het kasteel van Faulx, die de sprookjeswereld van Perrault waardig zijn en, iets verder stroomopwaarts, de overblijfselen van de voormalige abdij van Grandpré met inbegrip van het klassieke portiek of de oude molen. Een andere architecturale bezienswaardigheid is dat de Sint-Jozefskerk een werk is in de neoromaanse Byzantijnse stijl van de beroemde architect Henri Beyaert (1823-1894), een van de meesters van Victor Horta.

Gesves

Als u door het historische hart van het dorp wandelt, kunt u het prachtige kasteel bewonderen, een oude
vesting die tot 1870 volledig werd verbouwd.

Sorée

Sorée, gevestigd op het Condruzische landbouwplateau, is een charmant dorpje met typische
gebouwen van de regio dat in de vorige eeuw een duidelijke economische welvaart beleefde dankzij de exploitatie
van het plastic land.

HAmois

De dorpen van de entiteit: Barvaux-Condroz, Flostoy, Havelange, Jeneffe-en-Condroz, Maffe, Méan, Miécret, Porcheresse, Verlée.

Emptinne

De geschiedenis leert dat keizer Jozef II van Oostenrijk, reizend door zijn staten, de nacht van 4 op 5 juni 1781 in het Relais Postale d’Emptinne zou hebben doorgebracht. Iets verderop werd La ferme du Moinil aan de ingang van het gehucht Champion uit de 15e eeuw gebouwd aan de oever van de Champion.

Hamois

Wat het erfgoed betreft, noemen we het Château de Buresse (1822) en het Château Pickeim (1905). Aan de religieuze kant is er de kerk van Saint-Pierre (18e eeuw) en de al in 1161 genoemde kapel van Sainte-Agathe d’Hubinne, die samen met de gebouwen van de naburige boerderij een prachtig architectonisch ensemble vormen. De Moulin du bout d’Hubinne, die baadt in het water van de Bocq, dateert uit de 19e eeuw.

Koop

Bekijk het kleine Château d’Achet in het hart van het dorp, de kapel van het Bois Saint-Paul en de oude kalkovens (Fontaine Saint-Jean). Er is ook de Molen en de smederij van Achet, en niet te vergeten de overblijfselen van een middeleeuws kasteel.

Mohiville

Het Château de Ry (Rue de Ry, 4 – www.chateaudery.be) behoort sinds 1550 tot de familie de Maillen, daarna tot de familie Aspremont Lynden. Het is bucolisch en zeer pastoraal. Speciale vermelding verdient de Molen van Scoville, waarvan de bouw teruggaat tot de Romeinse tijd.

Natoye

Door het toeristische circuit van de Haut Bocq te volgen, kunt u de kastelen van Mouffrin en Skeuvre ontdekken.
Voor de goede orde, het Kasteel van Skeuvre (Rue de Skeuvre) werd vereeuwigd in de
Strip (Robbedoes) door Franquin, onder de naam Champignac Castle.

Schaltin

Ontdek de Kastelen van Schaltin, het primitieve en het nieuwe! Maar ook de Kerk van St. Remacle… De
legende schrijft de oprichting van deze kerk toe aan St. Remacle… Vandaar de naam!

Scy

Scy, een dorp met een ouderwetse charme dat baadt in de bronnen van de Bocq, is blij met de bouw van het Château de Sans Souci (zichtbaar vanaf de weg) met zijn prachtige bosrijke park. Mis niet om uw stappen te richten op de Saint-Martin kerk (16e eeuw), de mooie huizen in kalksteen en het vakwerk Maison Rose, een overblijfsel uit een andere tijd.

Havelange

De dorpen van de entiteit : Barvaux-Condroz / Flostoy Havelange / Jeneffe-en-Condroz / Maffe / Méan / Miécret / Porcheresse / Verlée

Ossogne

Dit typisch Condruzische gehucht van Havelange, gelegen in een bos, wordt doorkruist door de beek waaraan het zijn naam ontleent. Een kleine stenen brug overspant de golven een paar vademen van een oude watermolen.

Havelange

Op enkele passen van de kerk van Saint-Martin staat de Ferme des Tilleuls. De bouw van deze kasteelboerderij, die dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw, onderging aan het einde van de 18e eeuw wijzigingen. Het werd aanvankelijk als boerderij geëxploiteerd tot 1980, waarna het werd overgedragen aan de gemeente.

Flostoy

Het is een dorp met een nogal eigenaardige configuratie, voornamelijk bestaande uit “écarts”, zoals Barsy, Béole, Bormenville, Doyon, Emeville, Froimont, Homezée en Montegnet. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in traditionele landelijke architectuur is er de Ferme de Froidefontaine in Barsy, waarvan het bebouwde en landschappelijke ensemble op de lijst staat. Dit opmerkelijke boerenkasteel, geïsoleerd op een heuvel met uitzicht op het dorp, heeft een 16e eeuws landhuis omgeven door een gracht, evenals een massieve 17e en 18e eeuwse boerderij.

Barvaux-Condroz

In Barvaux zijn er twee kastelen: het oude, waarschijnlijk uit de 17e eeuw en omgeven door water, dat
is in feite de oude boerderij van het primitieve kasteel, herbouwd in klassieke stijl in de 19e eeuw. De
nieuwe is een imposante woning die aan het einde van de 18e eeuw is gebouwd. Op het Château de Ramezée
op een heldere dag, prachtig uitzicht op de Famenne.

Verlée

Wees niet verbaasd als je voor de Piramide van Verona passeert! Hoewel het de vorm van een obelisk heeft, is dit merkwaardige monument het onderwerp geweest van de meest uiteenlopende interpretaties; een geodetisch monument uit de Napoleontische periode, een decoratief element van het Château de Bouillon, of een herdenkingsmonument?

Maffe

In de buurt van de kerk, zie de kasteel-boerderij van Maffe, versierd met een portiek in de Lodewijk
XIV stijl. Bericht voor wandelaars die op zoek zijn naar een voordelige tussenstop. Op weg naar Somalië kan men
ook stoppen voor de kapel van St. Léger en zijn bron met wonderbaarlijke deugden. Mis
het uitzonderlijke panorama niet dat u vanaf het Aloux-plateau kunt genieten!

Ohey

Dorpen van de entiteit: Evelette / Goesnes / Haillot /Jallet / Ohey / Perwez

Jallet

In het midden van een prachtige natuurlijke omgeving ligt het Château d’Hodoumont, een waar architecturaal wonder, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed. De heerlijkheidswoning en de versterkte boerderij, ooit omringd door een slotgracht, zijn ontstaan uit een machtige middeleeuwse donjon. Het prachtige park van het kasteel is versierd met een vijver en bewonderenswaardige steegjes van lindebomen, beuken en een prieel.

Goesnes

Het beginpunt in 1275 van de “Koeienoorlog” die de Condroz lange tijd verwoestte, was Goesnes
de voormalige zetel van een heerlijkheid van Beaufort. In de bocht van een wandeling kunt u de
Ferme du Perron en de castrale kapel gewijd aan Saint-Pierre zien. Ga dan in de richting van Baya
en bewonder de kasteelboerderij, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed. Aarzel niet om de 3 “Erfgoed”-musea in het dorp te gaan ontdekken

Haillot

Haillot, zijn opmerkelijke lindeboom en zijn raadselachtige monolieten getuigen van
de aanwezigheid van de mens uit de prehistorie. De kapel Saint-Mort werd gebouwd op de Coussin Saint-Mort, een
monoliet die gedeeltelijk zichtbaar is onder het koor. Niet ver daarvandaan is de Duivelsteen, een imposante neolithische menhir van bijna 4 ton opgericht in het 3e of 2e millennium voor
Christus.

Evelette

Ontdek het kleine centrum van Evelette met zijn typische zandstenen en kalkstenen huizen en ontsnap
vervolgens naar de gehuchten Eva, Libois, Tahier, La Bouchaille en Résimont om de boerderij en de Toren van Eva te ontmoeten, de kapel Saint-Hubert de Libois, de kasteelboerderij, de boerderij van Avouerie, het kasteel van Tahier en de kapel van Saint Servais.

Somme-Leuze

De dorpen van de entiteit : Baillonville / Bonsin / Chardeneux / Heure / Hogne / Nettinne / Noiseux / Sinsin /
Somal / Somme-Leuze / Waillet

Somme-Leuze

Het dorp Somme-Leuze wordt doorkruist door de Somme, een bucolische beek, en bestaat uit verschillende gehuchten. Somalië heeft een geklasseerd boerenkasteel en een imposant herenhuis, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. Niet ver weg en ook geklasseerd, staat de Chapelle Saint-Roch,
een gebouw gemaakt van kalksteen puin.

Tijd

Heure en het gehucht Moressée bieden een prachtig aanbod aan toeristische attracties en
ontspanningsplaatsen. Om precies te zijn: de golfbaan van de boerderij, de midgetgolfbaan, het natuurreservaat van Jalna, de vergeten
moestuin
en de vele wandelingen. De Koninklijke Dienst voor Toerisme van Somme-Leuze bevindt zich in het hart van het dorp. De vierkante toren van de Notre-Dame kerk (1611), is een geklasseerd monument.

Chardeneux

Als Chardeneux het voorrecht geniet om één van de 30 te zijn, en als herinnering de eerste tot nu toe, Plus Beaux
Villages de Wallonie
, dan is dat omdat het een berucht natuurlijk en architecturaal erfgoed heeft.
Bekijk de kleine kerk, omgeven door een gesloten kerkhof, een prachtig romaans gebouw (eind 11e of begin 12e
eeuw) dat trots uitkijkt over de met gras begroeide hellingen van de ri des Avées. Gemonteerd aan de zuidkant van een
heuvelrug, klampt het dorp zich vast aan de helling voordat het afdaalt naar een beekje dat door natte
weiden kronkelt. Het is een mooi voorbeeld van de 18e en 19e eeuwse Condruzische architectuur en biedt een opmerkelijke algemene harmonie, die nog wordt versterkt door ontwikkelingen die perfect zijn geïntegreerd in het traditionele gebouw. De straatruimte, onderbroken door kleine bijgebouwen en bijgebouwen, is open en diep landelijk gebleven. De grijze en zwarte tinten van kalksteen en leisteen domineren.
Meer info op: www.beauxvillages.be

Noiseux

Het dorp Noiseux heeft een belangrijke toeristische troef: de Ourthe. Dit natuurgebied is inderdaad van
zeer groot biologisch en ecologisch belang. Ga lekker relaxen op het strand van Noiseux, rue de l
‘Ourthe..