Als de tovenaarsleerlingen ons begeleiden

EEN DAG MET KINDEREN IN DE SMAAKDALEN

« Laat je meeslepen door de magie van de tovenaarsleerling … »
Als de tovenaarsleerlingen ons begeleiden

De Vallées des Saveurs, gelegen in de Condroz in Namen, cultiveren de kunst van het natuurlijk leven en bieden leuke activiteiten voor gezinnen. “Mes aventures d’enchanteurs” zijn zes wandelingen met puzzels en spelletjes voor 6 tot 12-jarigen, tussen boze heks en goedhartige tovenaar.
Een zeer aangename manier om het platteland en de bossen rond Ciney en Chevetogne te ontdekken terwijl u zich vermaakt.

In deze tijd van de zomervakantie neem ik mijn vriendin Véro en haar bende mee aan boord.
De dag belooft ideaal te zijn voor

  • Chatten met vriendinnen
  • Zich verheugen met de kinderen
  • Laad uw batterijen op in de buitenlucht
  • Ontdek de Ardennen, natuurlijk!

De boze Condruza is terug in de regio met de bedoeling om onenigheid te zaaien in de lokale dorpen. We zijn het er allemaal over eens: we moeten magische spreuken leren om Olibirus, de Betoveraar, te helpen en te behoeden voor pech.

ZIJN VERMOGEN OM TE OBSERVEREN WAKKER TE MAKEN

Na het halen van de tovenaarsleerlingstas vertrekken we naar dit fantastische avontuur met Emie (11 en een half jaar oud), Candice (9 en een half jaar oud) en Cyrian (7 jaar oud).

Allereerst zetten we koers naar Miécret, een dorp in de gemeente Havelange. Het is 11.00 uur ’s morgens als we aan de voet van de kerk aankomen, het beginpunt van onze zoektocht. Zittend op de trappen, lezen we zorgvuldig onze missievolgorde.
Er wordt gezegd dat er een fontein met magisch water in de stad staat. Om het water eruit te krijgen, moeten we de geheime code identificeren. We gaan meteen op onderzoek uit door de hoofdstraten van het dorp. De sfeer is perfect kalm, er is geen haast bij…
Tussen het lezen van kaarten, het observeren van het erfgoed en het ontcijferen van verborgen boodschappen, neemt iedereen zijn beurt en laat zich meeslepen door de geschiedenis van de Fontana-broers, de bewakers van de beroemde fontein.
Opeens, hier zijn we dan! “Ze is hier! Ik heb haar gezien! Wacht op ons! “
De kinderen spotten de ultieme fontein, rennen er naartoe en analyseren hem snel in al zijn vormen…” Stop, een momentje! “We moeten de flacon die we eerder hebben gekregen eruit halen om het kostbare water op te vangen. Thuis kunnen we het magische papier dat bij onze tovenaarsleerlingsset hoort, veranderen in een bloem..

PICKNICK IN EEN SPROOKJESACHTIGE SCHUILPLAATS

Het is nu middag en de magen graven zich in. Verrijkt door deze ontdekking met subtiele krachten, gaan we verder in de richting van het Bois du Bocq in de gemeente Hamois. We zagen daar een schuilplaats die goed leek te zijn voor een mooie picknick.
Gelegen op de Art Trails (een 141 km lange route met 42 kunstwerken in de natuur, waaronder 7 kunstschuilplaatsen), is deze schuilplaats een Scandinavisch geïnspireerde creatie van de Spaanse kunstenaar Mario Boccolini. Uitgerust met een groen dak, begint men te dromen dat legendarische wezens zich daar hebben gevestigd..

Het is nu bijna 2:00 uur. Deze bosstop gaf ons allemaal de wens om de tijd te verlengen in een betoverd bos. We besluiten dan om naar het toeristenbureau in de gemeente Somme-Leuze te gaan om de tas te halen die we nodig hebben voor ons volgende epos.

HET EENVOUDIGE PLEZIER VAN HET SPELEN IN HET BOS

Nu uitgerust met een kompas, een toverstaf en een bal, gaan we verder richting Nettinne. Daar wacht ons een schattenjacht op een parcours van 800 meter.
Stel je voor, dit is precies de plek waar de goede Olibrius (vergeet niet, de betoveraar die ons helpt om pech tegen te gaan!) in zijn jeugd leerde om een toverstaf te gebruiken. We zullen het geheim van de behandeling ervan kunnen ontdekken, als we de exacte formule kunnen vinden.
Het is tijd om je te verheugen, de kinderen waarderen vooral de uitdagingen die worden geboden. We gaan van de ene naar de andere, we analyseren, we zoeken, we zijn ook wendbaar.
De bomen die we passeren creëren een zeer merkbare, betoverende, rustgevende sfeer. We blijven echter voorzichtig, want Condruza is nooit ver weg. Als de wind door de takken waait, voelen we het op de loer liggen op haar bezem… Onze expeditie loopt langzaam ten einde.
Halverwege (zodat Condruza ons niet hoort) tellen we de getallen die we vinden, verdelen we… en, abracadabra: het lukt ons om Condruza’s hol te openen, de kostbare graal van ons avontuur!

OM DE ERVARING TE BELEVEN:

Maison du Tourisme Condroz-Famenne
Place Monseu 23
B-559 Ciney
+32(0)86 40 19 22
www.valleesdessaveurs.be

Mes Aventures d’Enchanteur Tovenaarsleerlingenkits
: van 9 tot 12€
www.mesaventures.be

Les Sentiers d
‘Art www.sentiersdart.be

Le Pré en Boule
Rue Bierwa 2
B-5374 Maffe
+32(0)86 32 23 99
www.lepreenboule.be